ee

ee

16 jun. 2014

JOCS PER TREBALLAR L'ATENCIÓEn moltes ocasions, des de l’escola o àmbits propers a l’entorn educatiu, es parla de la manca d’atenció i concentració que tenen els infants avui dia.
La importància d’exercitar qualsevol d’aquests aspectes claus per un procés d’aprenentatge representa en molts casos per als pares i mares un mal de cap a l’hora de trobar exercicis lúdics. Per això, aquí us adjunto una sèrie de jocs molt útils i divertits que us ajudaran a treballar L’ATENCIÓ de manera lúdica .
LINCE

L’objectiu del joc és trobar abans que els altres les figures sol•licitades. El Lince és, doncs, una proposta basada en l’agilitat, la vista i la rapidesa, amb diferents dinàmiques de joc pensades per a tota la família.
Què es pot treballar?
Tenint en compte que és un joc en què s’ha de buscar figures en un tauler on hi ha moltes imatges es treballa l’atenció selectiva (fixar-nos en les característiques d’un dibuix i trobar-ne un altre d’idèntic).
Atenció: hi ha diferents nivells a partir de 4 anys amb menys imatges i a partir de 6 anys amb més imatges.
VEO – VEO

Veo veo és un joc d’endevinalles per nens petits, en part per ajudar-los tant en l’observació com en la familiaritat amb l’alfabet, els colors o les formes.
Què es pot treballar?
L’atenció i la discriminació de conceptes, és a dir, s’ha d’estar atent al dibuix per poder-lo trobar ràpid i també a les consignes que ens donin (forma, color…).
MEMORY

És un joc en què s’ha de trobar parelles de dibuixos iguals.
Què es pot treballar?
Va molt bé per treballar la memòria i l’atenció.
També el podeu crear a casa personalitzant-lo amb dibuixos que li agradin al nen/a (per exemple animals, mitjans de transport, els seus dibuixos preferits…).
BINGO

Consisteix a estar atent als números que van sortint i marcar-los si coincideix amb algun número que tenim al cartronet. Guanya el jugador que hagi marcat primer tots els números.
ATENCIÓ: Amb nens també es pot fer amb formes geomètriques, amb colors, amb animals, amb plantes, aliments o altres categories o amb els dibuixos animats preferits per ells. Amb nens molt petits que encara no coneixen els números és bona idea fer-ho amb dibuixos.
Què es pot treballar?
Es poden treballar conceptes (números, colors, animals, lletres…) i atenció. El nen si vol guanyar ha d’estar atent en tot moment a la fitxa que surt per poder saber si l’ha de marcar o no.
UNO

Joc de cartes en què hi ha colors i números diferents. El nen/a ha de tirar una carta amb el mateix número o el mateix color de la carta que està al centre de la taula. També hi ha cartes especials (comodins) que serveixen per dificultar el joc al contrari. El nen/a ha d’estar atent a dir UNO quan només li queda una carta.
Què es pot treballar?
A més de l’atenció també es poden treballar els números i els colors.
Es poden fer variacions per tal de potenciar l’atenció i la concentració del nen en el joc. Per exemple, cada vegada que surti una carta groga amb el número 5 hem de donar un cop a la taula. La dificultat de les consignes va en funció de l’edat del nen/a.
PICTUREKA

Tauler amb molts dibuixos. Els jugadors han de trobar en el tauler imatges que els marquin les cartes amb diferents reptes.
A partir de 8 anys.
Què es pot treballar?
Treballem l’atenció selectiva (d’entre molts estímuls o dibuixos només fixar-nos en els que ens interessa)


Fruit de la demanda d'algunes famílies us volem facilitar un llistat d'exercicis d'atenció-concentració que es poden realitzar: 
- exercicis de discriminació visual.Trobar diferències, l'objecte amagat...
- raonament verbal.Portar el fil d'una conversa.
- raonament lògic.
- completar frases.
- sinònims-antònims.
- ordenació de conceptes.
- seguir sèries.
- problemes
- endevinalles.
- localitzar característiques.Dins d'un dibuix o llàmina
- agrupar en funció d'alguna característica.
- lotos.
- jocs de memòria: observació d'objectes o làmines durant uns minuts i després enumerar almenys cinc. 
-   joc del rellotge.